Ik en corona

COVID-19, corona in de volksmond, heeft een grote invloed op iedereen. Uiteraard dus ook op mij en op mijn studie. 

Mijn eindstage is hierdoor niet kunnen doorgaan. Dit was een teleurstelling, omdat ik deze liefst had uitgevoerd. Toch ben ik dankbaar dat ik dankzij de vervangtaken een nieuwe kans krijg om af te studeren. Ik heb deze kans dan ook ten volle gegrepen. Naast mijn taken heb ik me ook ingezet voor mijn omgeving. Je leest ze op deze pagina.

Mijn bijdrage in de lagere school

Mijn stage is stopgezet, maar ik mag wel helpen in een lagere school. Ik ben hier zeer blij om en ben deze uitdaging dan ook aangegaan. Ik help sinds 15 mei 2020 als vrijwilliger. Ik ben verantwoordelijk voor één 'bubbel' die bestaat uit het derde, vierde en vijfde leerjaar. Ik ben elke dag aanwezig op deze school en begeleid de kinderen uit mijn bubbel. Ik bewaak de regels en help de leerlingen met het verwerken van hun leerstof. Hiernaast praat ik ook met de leerlingen over het coronavirus en over hoe zij zich hierbij voelen. Ik heb het boek 'Monsterlijke microben' gekocht om te gebruiken in de klas.

De school werkt met verschillende 'bubbels' met telkens één leerkracht. Deze bubbels mogen elkaar niet kruisen en dat vergt veel organisatie. Hier heb ik al heel veel uit geleerd. Ik heb mijn creativiteit ook al ten volle benut om activiteiten en tussendoortjes te verzinnen die 'coronaproof' zijn. 

Ik bied mijn hulp aan tot eind juni.

Mijn bijdrage aan de samenleving

"Ik bescherm jou, jij beschermt mij."

Ik had nog geen ervaring met een naaimachine, maar ik heb mezelf deze vaardigheid aangeleerd in het begin van de quarantaine in maart. Ik heb katoenen mondmaskers gemaakt voor buren die werken in de zorg en voor familie. Dit heb ik steeds gratis gedaan. Ik heb kindvriendelijke mondmaskers voor mezelf gemaakt om te gebruiken in mijn stageschool.

Ik gebruik het patroon dat goedgekeurd is door FOD Volksgezondheidsdienst. Je vindt het hier: https://maakjemondmasker.be/ . Op deze website vind je ook een filmpje met instructies om zelf een mondmasker te maken.

Mijn mening over de actualiteit

Ik bekijk dagelijks het nieuws of beluister het op de radio waardoor ik op de hoogte ben van de huidige situatie van het coronavirus. Ik heb enkele artikels geselecteerd die tevens iets te maken hebben met het virus, maar ook met het onderwijs. 

 Ik vind dit een bijzonder mooi artikel waar het belang van een leerkracht wordt uitgelegd. Ik bevind me momenteel ook in de positie van studente en ik bewonder het doorzettingsvermogen van leerkrachten in deze tijden erg hard. Ze moeten plots ICT-expert worden en 7 op 7 beschikbaar zijn. De coronacrisis vergt veel flexibiliteit van leerkrachten, hiervan heb ik al veel mooie voorbeelden gezien in mijn stageschool. 

Ik ben ervan overtuigd dat elke leerkracht nieuwe vaardigheden gaat leren tijdens deze periode. We kunnen enkele dingen meenemen naar de toekomst, maar ik ben persoonlijk tegen online lesgeven. 

Wat ik wel zou meenemen, is het werken met online tools om leerstof te verwerven en te verwerken. Het huiswerk kan eventueel ook gedeeltelijk online gebeuren zodat de leerlingen hun ICT vaardigheden verbeteren. Hier volgt wel meteen een bedenking op. Niet elk gezin heeft een computer of tablet ter beschikking, waardoor iedereen in principe verplicht zou worden om dit te kopen.

Ik ben tegen online lesgeven omdat ik het net zo waardevol vind dat je rechtstreeks in contact staat met je leerlingen. Je kunt het best inspelen op een leerling door meteen feedback te geven. Je hebt ook beter zicht op het welbevinden van je leerlingen wanneer je hen ziet en spreekt. Elke leerling heeft nood aan sociaal contact met klasgenoten en moet werken aan sociale vaardigheden en samenwerkingsvaardigheden. Ik vind het online lesgeven dus enkel een goede oplossing tijdens deze coronacrisis. Het inzetten van robots, zoals enkele scholen in China doen, vind ik zeer absurd.

Het artikel heeft in eerste instantie niet rechtstreeks iets met onderwijs te maken. Door het coronavirus kunnen veel kinderen niet naar school en zitten ze altijd thuis. Dit is extra gevaarlijk voor kinderen die slachtoffer zijn van kindermisbruik. Het houdt me erg bezig omdat het jammer genoeg realiteit is. Het aantal meldingen van misbruik is sinds het begin van de quarantaine sterk gestegen.

Wanneer leerlingen naar school moeten komen, zijn ze vaker weg van huis en is er meer sociale controle. De leerkracht kan een verandering in het gedrag van de leerling opmerken of de leerling kan de leerkracht in vertrouwen nemen. 

Er bestaan zeer veel gelijkaardige artikels als dit artikel. Ik vind het heel positief dat er zoveel scholen en bedrijven digitaal materiaal inzamelen om kansarme kinderen te helpen. Op deze manier wordt de kloof tussen de rijke en arme leerlingen weer een beetje kleiner gemaakt. Dit is voor mij een voorbeeld van een positief artikel dat te maken heeft met de coronacrisis. Het geeft weer dat we elkaar moeten helpen om deze crisis SAMEN te doorstaan.

Maak jouw eigen website met JouwWeb